HOME

DE BRIGIDASTRAAT EN DE HEILIGE BRIGIDA

De historisch-geograaf Karel Leenders noemt de Brigidastraat een akkerweg over de open akker van Bavel, tevens een verbindingsweg. Een akkerweg ontsluit voornamelijk een akkergebied. Veel wegen hadden een meervoudige functie. Veel van deze wegen hebben een niet nader te bepalen middeleeuwse ouderdom, zegt hij.

De Heilige Brigida of Bridget

De straatnaam Brigidastraat is pas gegeven in 1947.
De Heilige Brigida van Kildare is na de Heilige Patrick de belangrijkste heilige van Ierland. In het Engels heet ze Saint Bridget. Ze leefde van 453 tot 523. Heel wat verhalen over haar zijn een verchristelijking van de verhalen van de Keltische godin Brigit.
Ze trok zich op jonge leeftijd terug als kluizenares en ging wonen in een hol onder een eik. Ze stichtte daar in de vijfde eeuw het klooster van Kildare.
Zij geldt als beschermheilige van het vee. Haar naamdag valt op 1 februari. Er is geen Ierse heilige die in West-Europa zoveel vereerd wordt als de Heilige Brigida.
Dat is ongetwijfeld te danken aan de vele Ierse monniken die naar deze streken kwamen om het christelijk geloof te verkondigen.
Het is niet onmogelijk dat zij via de abdij van Thorn de patrones van de parochie van Bavel is geworden, aldus de Ulvenhoutse historicus Ad Jansen.

De koe

De Heilige Brigida was reeds de patroonheilige van de eerste kerk van Bavel nabij de Dorstseweg, die in 1484 moet zijn afgebrand.
Daarna kwam er een nieuwe Brigidakerk, die tot 1887 op het huidige kerkhof heeft gestaan.
In 1855 vond de bisschop van Breda echter, dat niet de Heilige Brigida, maar Maria de eerste patrones van de parochie van Bavel moest zijn. Het huidige kerkgebouw, dat in 1887 in gebruik werd genomen, werd dan ook toegewijd aan Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opneming (Maria Hemelvaart), aldus Jansen.
Als beschermheilige van het vee wordt de Heilige Brigida meestal afgebeeld met een rund. Haar symbool, de koe, staat in het gemeentewapen van Ginneken en Bavel en in het dorpswapen van Bavel.


Bron erfgoedweb.breda.nl